Copy

Mei 2020

IN DEZE NIEUWSBRIEF

In deze nieuwsbrief besteden we aandacht aan de Keniaanse corona lock-down, aan hoe de hele regio tegelijkertijd geteisterd wordt door een sprinkhanenplaag en aan alle acties die onze donateurs als antwoord hierop hebben opgezet. We presenteren met trots het werk van Martin, onze timmerman. En de leerlingen van het Jan van Egmond Lyceum renden voor het goede doel!
SPRINKHANEN ETEN KENIA KAAL

In december 2019 kwamen de eerste sprinkhanen vanuit Somalie en Ethiopie naar Kenia. Grote zwermen streken neer op het land en vraten de akkers leeg. Ze vormen een grote bedreiging voor de voedselvoorziening. Door schaarste stegen de prijzen razendsnel waardoor velen niet in staat waren om aan voedsel te komen. De plaag woestijnsprinkhanen is voor Kenia de ergste in 70 jaar.  

Oost-Afrika bereidt zich inmiddels voor op een nieuwe sprinkhanenplaag. Deze tweede golf zal mogelijk twintig keer zo hevig zijn als de eerste van afgelopen februari, doordat de eitjes van de eerste generatie insecten nu zijn uitgekomen. Ook de zware regenval in Oost-Afrikaanse landen de afgelopen maand zorgt voor een toename van het aantal sprinkhanen.

Volgens de FAO (de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties) zal de sprinkhanenplaag grote gevolgen hebben voor de voedsel-zekerheid. Ethiopië, Kenia, Somalië, Zuid-Soedan, Uganda en Tanzania zullen het hardst getroffen worden. De coronacrisis heeft een grote impact op de levering van bestrijdingsmiddelen als pesticiden en sproeiers, die nodig zijn om de sprinkhanenplaag tegen te gaan. Door het afgenomen luchtvrachtverkeer lopen de leveringen enorme vertragingen op. Volgens de VN kan dat grote gevolgen hebben voor de bevolking op het platteland voor wie het levensonderhoud en de voedselzekerheid afhangen van de bestrijding van de sprinkhanen. Bron: www.oneworld.nl. Zie voor meer informatie de links in de tekst.

Naast de rampzalige gevolgen van de sprinkhanenplaag, heeft ook de coronacrisis Kenia bereikt. Het land is in lock-down en net als in een groot aantal andere landen zijn ook daar de scholen gesloten. Onze projectmanager Roselyne vertelde hoe moeilijk het voor onze kinderen is om hygiene maatregelen na te leven die vanuit de overheid worden geadviseerd. Thuis is er vaak geen stromend water. Naast de prijsstijging van voedsel zorgt de sluiting van scholen voor een groot probleem. Want juist op school krijgen onze kinderen hun dagelijkse maaltijd. Niet alleen de gewone basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs zijn gesloten, ook alle kostscholen waar met name onze meisjes een veilig onderkomen vinden, hebben alle leerlingen naar huis gestuurd. Via Facebook houden wij acties om voedselpakketten te kopen die door de projectmanagers worden afgeleverd in de gebieden waar onze gezinnen wonen.
Ook onze studenten van de universiteiten zitten thuis. Een deel van onze studenten had gelukkig al een laptop van ons ontvangen. We hebben deze week 6 andere studenten ook voorzien van een laptop zie collage verderop!), zodat zij thuis colleges kunnen volgen. Hierna krijgen nog eens 8 studenten een laptop. We hopen deze ook spoedig te kunnen leveren! De laptops zijn gesponsord door Stichting KOOK!Er zijn inmiddels al 2 batches eten uitgedeeld
Klik op de groene button voor meer foto's en informatie over deze Facebook actie
KLIK HIER
Facebook
Website
LEUKE ACTIES
Ook in deze bizarre tijden worden er leuke acties bedacht door onze lieve donateurs. Zo heeft een donateur bedacht om een krat met mooie boeken langs de kant van de weg te plaatsen, alwaar je voor een euro het boek mag meenemen! Dezelfde donateur kwam erachter dat zij geld uitspaarde wat zij normaal gesproken aan benzine kwijt was om naar haar werk te gaan. Het uitgespaarde bedrag doneert zij aan Africa Family om voedselpakketten te kopen voor families in Kenia die het nu harder dan ooit nodig hebben. 
Verder kwam er nog een enorme donatie van iemand die een deel van haar onverwachte belastingteruggave heeft gedoneerd ten behoeve van de voedselpakketten. Leuker kunnen we het niet maken, toch!?  Bedankt allemaal, jullie zijn fantastisch!
Voor de tweede keer op een rij hebben we een kledingborrel georganiseerd. Het was weer een succes! De opkomst was nog groter dan de vorige keer, het was ontzettend gezellig, er werd veel gelachen en mooie kleding gepast. Iedereen ging wel met een stapel kleding naar huis. Bedankt allemaal voor jullie aanwezigheid en gezelligheid!
Op 25 februari 2020 hebben alle eerste en tweede klassen van het Jan van Egmond Lyceum meegedaan aan een sponsorloop voor Africa Family. Ze hebben het fantastische bedrag van 4.016,45 euro opgehaald! Bij de eerste ronde hebben de tweede klassen een half uur om de school gerend waarna de eerste klassen volgden. Bij beide rondes waren de leerlingen net weg toen het begon met regenen. Maar in de ronde met de eerste klassen wilden sommige leerlingen zelfs gewoon nog doorrennen, terwijl er al werd aangegeven dat ze klaar waren. Ze wilden perse nog een rondje doen!
Ook was er een klas die zelf besloot om pizza’s te verkopen in de aula. Een geslaagde dag dus voor het JEL en Africa Family! We willen de leerlingen, leraren en mentoren van het JEL ontzettend bedanken, met een speciaal bedankje aan Deborah Veldhuis.

 

SOLAR LAMPS

Via een bevriende stichting in Kenia (Cycling out of Poverty) ontvingen wij een aantal solar lamps, die we in maart konden uitdelen aan onze studenten en kinderen die thuis geen elektra hebben.

BIBLIOTHEEK
Dit jaar zijn we begonnen om de bibliotheek in Seme uit te breide, wat middels een projectaanvraag is mogelijk gemaakt. We wilden ook voor de jongere kinderen een knusse hoek maken, waar de kinderen zich lekker met een boek kunnen terugtrekken. Timmerman Martin (alumni van Africa Family) heeft dit project op zich genomen en een prachtige bank gemaakt! Deze bank (zie foto hieronder) is mooi aangekleed met op maat gemaakte kussens. Het geheel is net af en wordt binnenkort met leuke Engelse kinder- boeken gevuld!
Ook is de studiezaal in Seme uitgebreid met meer tafels en stoelen. Martin heeft ook dit weer geweldig gedaan en heeft steeds zijn schetsen en ideeen voorgelegd aan het bestuur. Uiteraard waren we hier super enthousiast over, ontzettend knap wat hij heeft bedacht. Hij heeft tafels en stoelen gemaakt (zie foto hierboven), die nu gebruikt kunnen worden om aan te studeren. Zodra de lock-down voorbij is, kunnen hier meer dan 80 jongeren gebruik maken van de studiefaciliteiten.
EEN KLEINE UPDATE
Als laatste willen we jullie een kleine update geven over twee van onze gedreven studentes; Sharon en Phanice. Beide meiden zitten op dit moment thuis omdat hun opleidingen vanwege de coronamaatregelen alleen nog online lessen verzorgen. Dit zorgt bij beiden voor een lastige situatie. Sharon heeft deze week een laptop van ons ontvangen om haar studie Industrial Chemistry voort te kunnen zetten. Phanice probeert de opdrachten voor haar opleiding Hotel Management op haar telefoon te maken, maar haar toegang tot internet is beperkt. 
Sharon
Sharon studeert Industrial Chemistry aan Maseno University. Over het algemeen gaat dit heel erg goed. Ze gaat met veel plezier naar school en doet goed haar best. Projectleider Roselyne zegt dat ze 'an angel' is. Als je haar zo ziet in haar witte labjas, kan het ook bijna niet anders.

Phanice
Phanice is echt gek op bakken en zit helemaal op haar plek op de opleiding Food & Beverage. Ze vindt de praktijkopdrachten fantastisch en haalt daar dan ook hoge cijfers voor (score van 98%). Ze bakt graag en heeft bijvoorbeeld voor Roselyne’s dochter (Roselyne is de projectmanager in Kenia) een verjaardagstaart gebakken. De theorie vindt Phanice lastiger, daar scoort ze ‘gemiddeld’. Ze haalt de toetsen wel gelukkig. Aan haar inzet zal het niet liggen, ze doet echt onwijs haar best.
Facebook
Link
Website
Volg Africa Family Foundation ook via social media, of neem een kijkje op onze vernieuwde website.

Copyright © 2018, Africa Family Foundation. All rights reserved.


Ons e-mailadres is:
info@africafamily.nl

Wil je je voorkeuren voor het ontvangen van deze nieuwsbrief aanpassen?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Africa Family Foundation · De Goedemeent · 3 · Purmerend, Noord-Holland 1447 PT · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp