Copy
December 2021

IN DEZE NIEUWSBRIEF...

Willen we al onze geweldige donateurs bedanken voor de gulle extra bijdragen die gedaan zijn naar aanleiding van de kerstboodschap van onze voorzitter, André Jaspers, afgelopen weekend. Met de opbrengst komen we een heel eind met aanbieden van een kerstpakket aan de kinderen en hun families. Voorts vertellen we over de situatie van het onderwijs in Kenia en over onze kerstactie en de acties die het Jan van Egmond Lyceum (mede voor ons) organiseert. Ook geven we twee updates over leerlingen, de health classes en de verkoop van de ansichtkaarten. We wensen jullie veel leesplezier!
Het onderwijs in Kenia... hoe gaat het met onze kinderen

Alhoewel de regering in Kenia wil dat 100% van de kinderen naar school gaat en zich daar ook hard voor maakt door lager en middelbaar onderwijs ‘gratis’ toegankelijk te maken, is de realiteit zeker niet rooskleurig. Ouders en verzorgers moeten allerlei extra kosten betalen, zoals een bijdrage voor het maken van toetsen, het deelnemen aan examens, het gebruik van leermiddelen en medische kosten. Daarnaast vormen onvoldoende middelen, de politieke situatie en ook de effecten van COVID-19 grote obstakels op de weg om alle kinderen toegang tot educatie te geven.

De overvolle klassen in het lager en middelbaar onderwijs zorgen er voor dat er weinig interactie tussen leraar en leerling is. De klassengrootte verschilt per regio enorm, zo zitten er gemiddeld 50 kinderen in een klas in de regio Nairobi en loopt dit aantal op tot 92 in het district Turkana. Ook de kinderen die wij ondersteunen zitten in volle klaslokalen, maar de persoonlijke begeleiding van Roselyne die nauw contact onderhoudt met de scholen zorgt er wel voor dat zij gezien worden. De Keniaanse regering zal veel moeten doen in de komende jaren: meer leerkrachten en docenten opleiden, kleinere klassen bewerkstelligen, betere scholen bouwen, investeren in infrastructuur en technologie en samenwerken met mensen uit het veld. De ongelijkheid in het land moet worden weggewerkt en dat in een periode dat alles en iedereen geraakt wordt door de pandemie.

Het sluiten van scholen door COVID-19 heeft in Kenia o.a. geleid tot een hoger percentage vroegtijdige schoolverlaters en een toename van zwangerschappen bij tieners. Africa Family heeft extra aandacht besteed aan de jongeren door deze zaken te bespreken en mogelijke problemen vroegtijdig te signaleren. De persoonlijke begeleiding van Roselyne, Andrew en George (de projectmanagers ter plaatse) is effectief gebleken. Geen van de meisjes in onze projecten is zwanger geraakt en niemand heeft vroegtijdig het onderwijs verlaten. In de gegeven Health Classes heeft Francis, deze keren nog meer dan anders, aandacht besteed aan hygiëne, medische aspecten, zelfbewustzijn van meisjes, en de verantwoordelijkheid die zowel meisjes als jongens ten opzichte van elkaar dragen.

Kerstpakketten geen luxe maar noodzaak
Ook dit jaar willen wij alle kinderen en jongeren die wij ondersteunen een kerstpakket geven. Roselyne koopt in bij de groothandel. Zij maakt pakketten met olie, meel, suiker, zout en andere essentials. In deze COVID-19 tijd ontbreken ook zeep en mondkapjes niet. Helpen jullie mee? Voor € 15 euro krijgt een gezin een kerstpakket met dit jaar ook o.a. zeep en mondkapjes
Doneer jouw kerstpakket via deze link
Jan van Egmond ondersteunt Africa Family

Op 13 september 2021 bestond het Jan van Egmond Lyceum te Purmerend 100 jaar. Deze school, met zo’n 1400 leerlingen, heeft al veel acties voor Africa Family Foundation gevoerd.

Op 9 april 2022 wordt er een feestelijke dag gehouden met natuurlijk een reünie voor oud-leerlingen en oud-docenten. Herinneringen ophalen, elkaar proberen te herkennen, samen het glas heffen op verleden, heden en toekomst. Opgeven kan via www.jel100.nl. Africa Family wordt dan ook niet vergeten op deze dag! Naast het opgeven voor de reünie, het bestellen van het jubileumboek waarin de geschiedenis van de school wordt beschreven is er ook een donatieknop voor onze stichting met een vrijwillige bijdrage van € 5 euro.

En dat is nog niet alles! In het nieuwe jaar zal er in samenwerking met de sectie Engels een muzikale avond worden georganiseerd op 28 januari met, naast optredens van leerlingen en hun favoriete instrument, hapjes en drankjes in ‘Engelse’ sfeer. Alle opbrengsten op deze avond komen ook ten goede aan Africa Family.

In de school komt een ‘muur van inspiratie’ met foto’s van oud-leerlingen en een toelichting op wat zij hebben bereikt in het leven. Je leert immers niet voor de school, maar voor het leven zoals Seneca de mensheid al bij bracht .Aan deze muur komt ook een foto van Sietske en Renza (in de categorie Bestuur en Dienstverlening) waarbij hun werk voor Africa Family belicht wordt. 

Update van Roselyn

Het telefonische contact en de dagelijkse appjes worden door Roselyne regelmatig aangevuld met updates over de jongeren in ons project. Er is zorg over het sluiten van scholen, de enorme druk op het curriculum door de gewijzigde indeling van het onderwijs, de impact van de lockdowns o.a. op het verlies van banen en het gebrek aan eten. Maar de jongeren bezitten over een enorm doorzettingsvermogen! Africa Family Foundation doet er alles aan om hen te blijven ondersteunen. Wij vinden het fantastisch te zien hoe hun wilskracht en motivatie hen helpt door te gaan met studeren en zo aan een goede toekomst te werken.

Anjela is 25 years old, a graduate of Rongo University where she pursued communication and journalism. She graduated in 2019. Anjela has been looking for a job, unfortunately, the prevailing Corona has made her search extremely difficult and she is still - most of the time- jobless. Anjela sometimes works on small projects though, where she earns small money.

Anjela went to Machakos to try and find stable, permanent work but unfortunately, she has not succeeded yet. Currently, she is staying with a former classmate in Machakos. She is expected back to take care of her ailing aunt (sister to her mother, her mother passed away long time ago) who is bedridden. Anjela’s main agenda is to find a job and see the aunt fair on well.

The jobs are scarce therefore difficult to get. Many youths find themselves in a rather difficult situation to survive. Without regular income supporting oneself is extremely difficult. Her brother Alex, whom we supported to Electrical Installation gets regular jobs and projects. Together they support and take care of their family members!

We hope that 2022 will bring good tidings as the economy opens up.

Brian is 9 years old, studies at Royal Education Center. Comes from a family of 4, they reside with their grandmother. Both parents passed on, leaving the responsibility to the grandmother. We support one of the brothers, Joseph Chikara. The other siblings dropped out of school early last year, Brian Baraza had an accident. When he was going to school, a motorcycle knocked him and injured his head. Thanks to the foundation, who provided funds to treat the boy until he got well again, he was able to recover. Currently, he is doing well socially and in school.

 

Since Corona began the foundation has been supporting the family by providing food portions to them. The family is going through a rough patch because of the ailing grandmother.

HEALTH CLASSES

In 2019 zijn we gestart met een pilot van het geven van gezondheidsvoorlichting door middel van health classes. Deze bleken erg succesvol, en om dit te kunnen voortzetten in 2021, hebben we ondersteuning gevraagd en ontvangen van de Stichting Zorg en Zekerheid alsmede de W.M. de Hoop Stichting.

De uitvoering lokaal is gedaan door Francis Onono. Francis is arts in opleiding en wordt via Africa Family al jaren gesponsord door een groep Nederlandse artsen. Hij wordt ondersteund door Joyce Magero die als tiener in het Africa Family project werd opgenomen en een opleiding tot maatschappelijk werkster heeft afgerond. Momenteel is ze bezig met een opleiding tot verpleegkundige. Zij hebben dit jaar samen 3 health classes verzorgd in de dorpen Busia, Kisumu, Seme en Siaya in Kenia. Tijdens deze lessen wordt onder andere gesproken over seksuele voorlichting, onderhoud van klamboes, algemene hygiëne, veiligheid en “meisjeszaken”. Dit jaar is er ook specifiek aandacht gegeven aan omgaan met stress en het ontwikkelen van mentale weerstand. Jongeren en tieners zijn zeer beïnvloedbaar en nemen soms risicovolle beslissingen waarvan de ze consequenties (nog) niet kunnen overzien, zoals onbeschermde seks.

De gehanteerde training methodes zijn open discussies over seksueel gedrag en hoe geslachtziektes en ongewilde zwangerschappen te voorkomen, alsmede een power point presentatie om het visueel te maken. Daarnaast hebben de leerlingen de opdracht gekregen zelf ook een presentatie te maken over deze onderwerpen. Francis heeft in zijn verslag over de health classes vermeld dat veel vooruitgang is te zien naar aanleiding van de interesse in de onderwerpen, de open gesprekken en gestelde vragen en de nieuwsgierigheid van de leerlingen.

Met het gedoneerde bedrag hebben we het benodigde lesmateriaal kunnen aanschaffen zoals per leerling een handboek en pen. Hiervan zijn ook de trainers betaald en de maaltijd die tijdens de workshops wordt aangeboden. Er is een white board gekocht en zijn er maandverband, condooms, mondkapjes en stukken zeep verstrekt. Met het uitdelen van maandverband kan worden voorkomen dat meisjes zich laten verleiden tot betaalde seks om van de verdienste vervolgens zelf maandverband te kopen.

Er is dus veel vooruitgang geboekt op dat vlak maar nog steeds veel werk aan de winkel!

Ter gelegenheid van het 12,5 jarig bestaan van Africa Family hebben wij destijds pakketten van 10 kaarten voor 12,50 euro verkocht. De gehele opbrengst is ten goede gekomen aan het naar school helpen van de kinderen. De actie destijds gemist of alle aangeschafte kaarten al verstuurd? Er zijn nog pakketjes te koop! Mail info@africafamily.nl en de ansichtkaarten komen jullie kant op. Je kunt ook op onderstaande link klikken: maak dan 12,50 euro over en vermeld je adres in het opmerkingenveld. Ook dan zorgen we ervoor dat je kaarten netjes bij je bezorgd worden. Vergeet je je adres te vermelden? Mail dan even naar info@africafamily.nl
 
Koop jouw via deze link jouw kaarten
Social Media 

Zowel op Facebook als op Instagram, en nu zelfs via Linkedin, posten wij regelmatig berichten. Soms verkorte versies van de onderwerpen die in de nieuwsbrieven aan bod komen, maar ook onderwerpen die relateren aan bijzondere dagen zoals de dag van de VN. Volg en like us!

Facebook
Instagram
LinkedIn

DONEREN

Alle donaties zijn welkom bij Africa Family; van klein tot groot en van eenmalig tot een vast periodiek bedrag. Heb je vragen over doneren? Je kan ons altijd bereiken via info@africafamily.nl.

EENMALIG DONEREN

Wil je eenmalig doneren? Dan kan op diverse manieren 1) Gemakkelijk via onze website www.africafamily.nl met de knop Direct helpen (eenmalige donatie). 2) Doneren kan ook via bunq.me/africafamily of 3) overmaken op onze bankrekening op NL67TRIO0786669608 t.n.v. Africa Family. We hebben dus zowel een rekening bij Triodos als bij Bunq; beide zijn de zakelijke rekeningen van Africa Family.


VASTE DONATEUR WORDEN

We zijn altijd opzoek naar vaste donateurs. Zoals Jan Dosker, de mede-oprichter van deze stichting, altijd al zei: "De vaste donateurs zijn de basis van de stichting, de kurk waarop onze mooie stichting drijft." Ook hiervoor zijn meerdere mogelijkheden: 1) Je kan dit doen door zelf een periodieke donatie (bijvoorbeeld maandelijks) in te stellen via je eigen bank naar ons bankrekeningnummer NL67TRIO0786669608. 2) Je kan ook kiezen voor een incasso. Vul hiervoor ons incassoformulier in dat via de website te vinden is: via Word vaste donateur en dan Machtigingsformulier.


AFRICA FAMILY & DE BELASTINGDIENST

Africa Family Foundation is een ANBI-stichting. Dit betekent dat giften aftrekbaar zijn van de belasting. Je krijgt je inkomstenbelasting dan terug over dit bedrag, 37,35% of 49,50% afhankelijk van je eigen situatie. Voor eenmalige giften geldt er een drempelbedrag van 1% van je inkomen. Alleen giften boven deze 1% zijn aftrekbaar. Als je ervoor kiest om je gift vast te leggen middels een simpel standaard formulier dan zijn al je giften aftrekbaar zonder drempel! Het formulier staat op onze website bij Word vaste donateur en dan Formulier periodieke gift.


Facebook 'Africa Family Foundation'
Instagram 'Africa Family Foundation'
Website 'Africa Family Foundation'
Volg Africa Family Foundation ook via social media, of neem een kijkje op onze website www.africafamily.nl 

Copyright © 2018, Africa Family Foundation. All rights reserved.


Ons e-mailadres is:
info@africafamily.nl

Wil je je voorkeuren voor het ontvangen van deze nieuwsbrief aanpassen?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Africa Family Foundation · De Goedemeent · 3 · Purmerend, Noord-Holland 1447 PT · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp